Мова:
Головна » Блог » Як правильно годувати дитину при алергія | Харчування при алергії

Як правильно годувати дитину з проявами алергії

На жаль, нині алергічні реакції у дітей стають все більш поширеними. Алергія у грудних дітей викликана чутливістю організму малюків до різних подразників, що є результатом незрілості їхньої імунної системи. У цей період батькам необхідно знати основні причини, симптоми та способи лікування, аби вчасно допомогти.

Як проявляється алергія у немовлят, на що звертати увагу та як діяти в разі виявлення симптомів – розглянемо в цій статті.

Алергія у немовлят: що робити?

У той час, коли маленький організм тільки починає адаптуватися до зовнішнього світу, будь-який подразник може викликати негативну реакцію: їжа, пилок, шерсть тварин, побутові хімічні засоби, деякі медикаменти. Найпоширенішою є харчова алергія, оскільки під час процесу прикорму дитина пізнає нові продукти, на які організм інколи реагує негативно.

Основні симптоми

Алергічні реакції у малюків можуть проявлятися по-різному, залежно від виду алергену та особистої чутливості. Ось основні симптоми при дитячій алергії:

  1. Шкірні прояви:
  •  висипи – часто на щоках, сідницях, животі, руках;
  • почервоніння та набряки на шкірі;
  • свербіж, через який дитина неспокійна;
  • атопічний дерматит, екзема, які супроводжуються лущенням та сухістю шкіри.
  1. Травні розлади:
  • кольки, що стають частішими та сильнішими;
  • блювання, часте зригування після їжі;
  • діарея чи закреп;
  • кров або слиз у випорожненнях.
  1. Дихальні прояви:
  • закладеність носа чи постійний нежить без ознак застуди;
  • свистяче дихання, кашель;
  • ускладнене дихання, яке вимагає негайної медичної допомоги.
  1. Загальний стан:
  • дратівливість і неспокій;
  • поганий сон, часті пробудження через дискомфорт;
  • погіршення апетиту чи відмова від їжі;
  • низький набір ваги.

Якщо ви помітили у малюка симптоми, ймовірно вказуючі на алергію, негайно зверніться до медичного фахівця. Особливо це стосується таких серйозних ознак – утруднене дихання, сильний висип, набряки обличчя або рук. Швидке звернення за медичною допомогою допоможе уникнути ускладнень та запобігти анафілактичній реакції.

Найпоширеніші алергени

Аби зрозуміти, що викликає негативну реакцію, важливо визначити алерген. Це можуть бути як зовнішні подразники, так і їжа:

  1. харчові продукти – найбільш поширеними є білок коров’ячого молока, яйця, соя, пшениця, риба, горіхи. Прикорм потрібно вводити поступово, щоб стежити за реакцією;
  2. лактоза – непереносимість лактози може викликати алергічну реакцію чи симптоми, подібні до неї (кольки, діарея);
  3. шерсть тварин – котів, собак, інших домашніх улюбленців;
  4. пилок – діти можуть реагувати на пилок рослин, особливо у весняно-літній період, коли він найбільш активний;
  5. побутові алергени – пил, хімічні засоби для прибирання, пральні порошки тощо.

У разі харчової алергії необхідно вести щоденник, де записувати всі новинки раціону. Якщо малюк на грудному вигодовуванні має ознаки алергічної реакції, причина ймовірно ховається в раціоні матері. У такому випадку мамі необхідно ретельно контролювати власне меню. Слід обережно включати потенційні алергени, наперед продумуючи, на що може бути алергія у немовлят. Зокрема, це так звані представники “великої вісімки” – винуватці 90% випадків алергій: білок коров’ячого молока, білок яйця, риба, морепродукти, соя, арахіс, горіхи, пшениця та всі продукти з неї. Якщо ж дитина перебуває на штучному вигодовуванні, варто перейти на суміші високого ступеня гідролізу білка.

Як запобігти проявам

Хоча повністю попередити алергію неможливо, існує кілька заходів для зменшення ризику її розвитку:

  • тривале грудне вигодовування – найкращий спосіб підтримати імунну систему в перші місяці життя. Грудне молоко містить антитіла, які допомагають зміцнити імунну систему малюка й знизити ризик алергії;
  • правильне введення прикорму – нові продукти потрібно вводити поступово, починаючи з гіпоалергенних: овочі, злаки без глютену, наприклад, безмолочна/молочна гречана каша чи Малютка Преміум 2 з рисовим борошном від Хорольський завод дитячих продуктів харчування. Між новими продуктами слід робити перерву в 5-7 днів, аби виявити можливі реакції;
  • чистота в домі – регулярно проводьте вологе прибирання, провітрюйте приміщення та намагайтеся уникати використання агресивних хімічних засобів поблизу немовляти.

Алергія на дитячу суміш

Алергія новонароджених на молочну суміш – досить поширена проблема. Основна причина полягає в реакції організму на білки коров’ячого молока – один із ключових інгредієнтів, що містять молочні суміші для новонароджених. Імунна система дитини, яка ще не сформувалася повністю, сприймає ці білки за чужорідні речовини та реагує на них як на загрозу.

Найпоширеніші можливі причини:

  1. незрілість травної системи – у немовлят ще не розвинені всі ферменти, необхідні для перетравлення білків коров’ячого молока, що призводить до алергічної реакції;
  2. генетична схильність – якщо у батьків або найближчих родичів є алергія, то ймовірність її появи у малюка зростає;
  3. непереносимість лактози – деякі діти мають труднощі з її перетравленням, проявляючись симптомами подібними до алергії.

Алергія на дитячу суміш – серйозне, але кероване захворювання. При правильній діагностиці та своєчасному лікуванні можна забезпечити малюку безпечне та здорове харчування. Головне бути уважними до сигналів малечі, звертатися за консультацією до лікаря перед будь-якими змінами в раціоні.

Алергени в прикормі

Неправильне харчування може стати причиною різних реакцій організму малюка, від висипів на шкірі до серйозних проблем із травленням та диханням. Аби мінімізувати ризик алергії, потрібно розуміти, які продукти можуть бути небезпечними та як вводити алергени в прикорм. Основні провокуючі – білок коров’ячого молока, яйця, риба та морепродукти, горіхи, особливо арахіс, соя та пшениця. Навіть невелика кількість алергену може викликати реакцію, тому важливо ретельно підходити до вибору продуктів для харчування при алергії.

Правила прикорму, щоб уникнути алергії

  1. Поступове знайомство – новий продукт вводиться в раціон не частіше ніж раз на 5-7 днів. Це дає змогу спостерігати за реакцією на нову їжу та швидко виявити алерген.
  2. Спочатку гіпоалергенні представники – кабачки, броколі, цвітна капуста, рисова молочна каша. Вони рідко викликають алергію й добре засвоюються організмом малюка. Також пам’ятайте про безпечність рідини, адже найкращим варіантом буде спеціальна дитяча вода.
  3. Будьте уважні до симптомів – алергія може проявитися у вигляді висипань, почервоніння шкіри, діареї, закрепів й інших реакцій. За появи симптомів, варто припинити давати новий продукт і звернутися до лікаря.
  4. Уникайте «небезпечних» – продукти зі списку алергенів вводяться пізніше, орієнтовно після першого року життя.
  5. Консультація педіатра – якщо в сім’ї присутня історія алергічних реакцій, важливо заздалегідь обговорити процес прикорм.

Правила введення алергенів

Починаючи з овочевих пюре та каш можна поступово переходити до більш складних продуктів. Потенційні алергени бажано вводити в раціон ближче до досягнення дитиною віку одного року, коли імунна система вже стає більш розвиненою. Однак необхідно діяти обережно та дотримуватися кількох основних правил:

  • один новий продукт за раз – завжди вводьте новинку поступово й окремо без додавання до інших нових продуктів, аби точно відстежити реакцію організму;
  • маленька порція на початку – наприклад, 1/4 чайної ложки й менше. Спостерігайте за реакцією протягом 2-3 днів, перш ніж збільшувати порцію;
  • спостереження за реакцією – уважно слідкуйте за станом шкіри, травленням і диханням. Симптоми можуть включати висип, набряк, блювання, пронос, ускладнення дихання, сильну плаксивість через кольки;
  • почніть із найменш алергенних продуктів – наприклад, спершу гіпоалергенні каші, овочі або фрукти. Лише після цього варто додавати більш потенційно небезпечні алергени, як-от молоко, яйця, рибу.

Якщо після нового продукту у малюка з’явилися алергічні прояви, необхідно негайно звернутися до лікаря. У важких випадках, таких як анафілаксія, терміново викличте швидку допомогу.

Послідовність додавання алергенів

  1. Яйця – почніть з вареного жовтка, оскільки білок більш алергенний. Спостерігайте за реакцією та поступово додавайте білок у маленьких кількостях;
  2. Коров’яче молоко – спершу замість самого молока можна вводити йогурт і сир. Саме ж молоко краще додавати пізніше;
  3. Риба та морепродукти – слід вводити поступово, починаючи з білої риби, яка вважається менш алергенною. Важливо ретельно перевіряти якість та свіжість;
  4. Горіхи та арахіс – подрібнені чи перемелені горіхи можна додавати в каші або фруктові пюре, але обережно. Цільні горіхи давати не варто через ризик задухи.

Раніше вважалося ніби затримка введення алергенних продуктів знижує ризик алергій. Проте нові дослідження показують, що пропонування алергенів у малих кількостях до року може навіть знизити ймовірність розвитку алергії у майбутньому. Тому відкладати потенційні алергени на кілька років, за відсутності серйозних медичних протипоказань, немає сенсу.

Читайте також
Товар додано в кошик